AVC, a.s. (na webe nedávno prepísali AVC na AVC Raková) bola a je strojárska firma so stovkami zamestnancov, ktorí vyrábajú ozubené kolesá a hriadele pre automobilový priemysel, stavebné a poľnohospodárske stroje. Napríklad pre Bosch a ZTS Sabinov. Firma s dlhou históriou bola privatizovaná kupónovou privatizáciou. Akcie dostali tisíce akcionárov, z ktorých sa časom vyprofiloval majoritný – skupina firiem okolo považsko-bystrickej akciovky AVK. Dobré časy striedali horšie. Až tých horších bolo čoraz viac.

Nástup Penty

Keď bolo v roku 2004 skutočne zle, pozvali pôvodní majoritní akcionári do AVC skupinu Pentu. Tá kúpila úver od VÚB a zmenila ho na akcie. Tým Penta získala cez 73% akcií, pôvodným majoritárom spolu z ľuďmi z kupónky zostal zvyšok.

Ale oživenie firmy Pentou nenastalo, pokračujúce problémy fabriky sa prejavili aj na vzťahoch akcionárov. Pohádali sa. Zodpovednosť za neúspech oživovania firmy si prehadzovali jeden na druhého. Pôvodní akcionári boli sklamaní s Pentou najmä jej personálnou politikou, Penta vyťahovala nevýhodne dlhodobé zmluvy podpísané za bývalého manažmentu. Jednu vec sa podarilo ešte pod Pentou uskutočniť. Pôvodné dva závody sa presunuli na 100-percentné dcéry AVC Raková, a.s. a AVC Čadca, a.s.. A tie sa mali predať. Začiatok bol dobrý, Raková mala majetok vložený do základného imania 247,9 mil. Sk a Čadca 82,2. Dlhy zostali viac menej na matke, ale tá na oplátku mala pekne ocenené akcie.

Ale prišla kríza a predaj bol neaktuálny, cena vysoká a výrobných kapacít typu AVC veľa, investori neprichádzali. Nasledovali ďalšie rozpory medzi akcionármi, ktoré sa navonok prejavovali najmä mimoriadnymi valnými zhromaždeniami. Matka aj s dcérkami naďalej hromadili straty.

Odchod Špirku z Penty

Zlom nastal pred viac ako rokom, keď jeden z partnerov Penty p. Jozef Špirko bol odídený z tejto vraj úspešnej privat equity. Za odmenu dostal aj akcie AVC, kde dnes sedí v dozornej rade. Akcie mala Penta zavesené na svojej dcére ZSNP, a.s.. Špirko si v Česku vytvoril vlastnú investičnú firmu GB Investment, a.s.. Okrem AVC obdržal aj projekty Novoker a Ozeta. Všetko jemne povedané nie veľmi vydarené projekty Penty. Rok sa nič nedialo až koncom minulého valné zhromaždenia rozhodlo o zmene názvu AVC na FPK Invest a zároveň presunulo sídlo do Trenčína. Asi tam je lepší súd.

Kolega Ondro zachraňuje

Veci sa diali aj v dcérach, najmä tej perspektívnejšej AVC Raková. AVC Čadca už vraj nefunguje. V decembri 2010 dostala AVC Raková úver od TIMMA, s.r.o. Žilina. Jediný spoločník tejto firmy p. Peter Ondro nechal založiť celý majetok AVC Rakova. Aj hnuteľný nehnuteľný (vo februári). P. Ondro je známy odborník na oživovanie firiem, najmä tých čo patrili Pente. Zrejme mu biznis vynášal, lebo úver voči AVC Raková dosiahol 2,6 mil. Euro.Páni Špirko a Ondro sa dobre poznajú, veď jeden šéfoval druhému. Teraz p. Ondro oživuje STV.

Konkurz

V pondelok začal súd konkurzné konanie na FPK Invest, a.s.. teda bývalé AVC. Nie na žilinskom súde ale v Trenčíne. Kto sa vyzná, vie si veci zariadiť. Majetok FPK Invest je pár nehnuteľností (aj tie sú v exekúcií v prospech Slovenskej konsolidačnej) a akcie v dvoch dcérach. AVC Raková a AVC Čadca. Majetok AVC Raková je založený v prospech Špirkovho kolegu Ondra a majetok AVC Čadca v prospech bývalého zamestnávateľa Špirka aj Ondra, firmy ZSNP. No kto už by len kúpil akcie firmy so založeným majetkom?

Výsledok je vopred jasný, malí akcionári nedostanú nič. A skupina okolo p. Špirku?  ... snáď sa jej vrátia aspoň investované peniaze. Vrátenie majetku je istejšie, už je viac menej na ceste ...

Expenťák Špirko teda projekt AVC zvládol, aj keď krachlo.